Dé kinderboekenuitgever!

Hans Mouthaan

Hans Mouthaan werd geboren 20 februari 1945 in Bleskensgraaf.  Daar groeide hij op in een kruideniersgezin.  Bezocht er de School met de Bijbel en begon op zijn 15e jaar zijn werkzame leven in de kruidenierszaak van zijn vader.  Daar hoorde hij de verhalen van handelaars en boeren. En al snel werd hij zelf een verhalenverteller  Toen hij 17 jaar was stond hij voor een zondagsschoolklas.  Dat heeft hij veertig jaar gedaan. Naast de winkel, die hij van zijn vader overnam, en die hij in de loop van de jaren uitbouwde tot een dorpssupermarkt heeft hij veel bestuurswerk in school en kerk gedaan. In 2002 werd hij hiervoor koninklijk onderscheiden.

Naast het vertellen ontstond ook het schrijven. Rond de jubilea van de School met de Bijbel. Streek-kerstverhalen in  Het Kontakt, een regionaal nieuws- en advertentieblad.  Bij uitgeverij Mes verscheen de eerste bundel van deze verhalen ‘Geen mirre en geen goud…’  Later bracht De Banier deze en andere verhalen gebundeld op de markt onder de titel:  ‘Als kaarsjes in de nacht’  Veel kinderverhalen schreef Hans voor het blad ‘ Kind en Evangelie ‘ een uitgave van de Hervormde zondagsscholen bond.  Deze bond gaf een selectie van die verhalen ook uit onder de titel:  ‘De molenaartjes’.

Bij Mes verschenen later:  ‘Water als wijn’ een gedichtenbundel en ‘De schaapkooi’ een verhalenbundel.

Hans publiceerde ook column’s uit zijn kruideniersloopbaan:  ‘Van haver tot gort’ en ‘In handel en wandel’ En verder: ‘Geen ander fundament’ over de kerkgeschiedenis van Bleskensgraaf.  Streekverhalen ‘De klok van Giessen-Oudekerk en ‘De stee van Saan van Pietere’ over het boerenleven van 100 jaar geleden en uitgeverij Den Hertog bracht een streekroman ‘Hart tegen hart’ van hem uit.

Bij uitgeverij Mes verschenen de laatste jaren enkele jongeren boeken:  ‘De man met de rode baret’  ‘Het geheim van de loden letters’ en ‘Grijp de dief ‘

 

Ook was Hans Mouthaan nauw betrokken bij het werk van de Prot. Chr. Auteursvereniging Schrijvenderwijs.  Hij leverde daar bijdragen aan verschillende verzamelbundels en publiceerde in het Chr. Literair tijdschrift ‘Woordwerk’.  In 2009 nam hij het voorzitterschap van deze vereniging over van Joke Verweerd en heeft die functie vervuld tot 2015.