Dé kinderboekenuitgever!

Gerda Luytjes - Mensink

 

GERDA LUYTJES-MENSINK
 

Omdat ik boeken voor kinderen schrijf, wordt dit verhaaltje ook speciaal voor jou geschreven.

Eerst iets over mijn jeugd:

Op 11 mei 1957 ben ik geboren in Zuna. Dit is een heel klein plaatsje in Overijssel. Het ligt tussen Rijssen en Nijverdal.
In Zuna is geen school, daarom ging naar de bassisschool in Notter; ook een klein plaatsje in Overijssel.
Ik ging graag naar school. Taal, dictee en rekenen vond ik de leukste vakken.
Aan aardrijkskunde had ik een hekel; al die plaatsnamen leren... wat een ramp!
Handwerken vond ik ook erg! Haken, breien en borduren... ik kwam soms geen steek verder.
Na de basisschool ging ik naar de Mavo in Rijssen. Ik deed examen in geschiedenis, wiskunde, Nederlands, Frans, Duits en Engels. Dat vond ik de mooiste vakken. Aardrijkskunde,natuurkunde en scheikunde vond ik niet leuk.

Mijn werk:

Daarna ging ik op zoek naar een baan. Ik wilde graag bij gehandicapte mensen werken en vond een baan in Ermelo, in een inrichting van 's Heerenloo. Hier heb ik tien jaar gewoond en gewerkt. 

Daarna:

In 1982 trouwde ik met mijn man Jan en we gingen in Harderwijk wonen.
In 1984 werd onze zoon Gerrit geboren en in 1985 onze dochter Ria.
Naast mijn werk als huisvrouw had ik nog tijd voor andere dingen. Samen met een kennis richtten we een peuterclubje op. Elke woensdagmorgen kwamen we met ongeveer twintig peuters bij elkaar in een gebouwtje van de kerk. We zongen samen, we vertelde een verhaal uit de Bijbel, we knutselden en deden spelletjes.
Toen Gerrit en Ria naar school moesten, werd ik lid van de ouderraad. Voor de school en de kerk (verenigingswerk) was altijd wel iets te doen. Ik verveelde me nooit.
In 1994 zijn we naar Rijssen verhuisd. Hier wonen we nog steeds. Mijn man is koster/beheerder van een kerkelijk centrum. Ik help hem daarbij en zorg ervoor dat de kerk en alle zalen netjes zijn.

Boeken schrijven:

Het schrijven van boekjes is mijn grootste hobby. Ik verzin de verhalen als ik met mijn werk bezig ben. Als ik de kerkzaal schoonmaak, is het erg stil om me heen. Dan kan ik goed nadenken en dan"zit" er soms opeens een verhaal in mijn hoofd.
Soms krijg ik ideeen door verhalen die kinderen mij vertellen. Dus... als jij eens iets bijzonders hebt meegemaakt, stuur mij  maar een e-mail. Misschien is jouw belevenis wel een onderwerp voor een boekje!
Als ik een verhaal heb verzonnen, pak ik mijn laptop en dan "schrijf" ik alles op. Daarna lees ik het heel vaak over en er verandert meestal nog een heleboel.
Pas wanneer het verhaal helemaal naar mijn zin is, stuur ik het naar uitgeverij Mes; een christelijke uitgeverij, gespecialiseerd in kinderboeken.
Wanneer de uitgever tevreden is, zorgt hij ervoor, dat het boekje er leuk uit komt te zien. Hij zorgt o.a. voor een illustrator; dat is iemand die de plaatjes tekent.

Nog meer hobby's

Meer hobby's heb ik eigenlijk niet.
Ik vind het fijn, om thuis en in de tuin te zijn. Als het mooi weer is, ben ik graag buiten. Ik geniet van de vogels die fluiten; van de konijntjes in de tuin; van de vlinders en de bloemen; de zon en de regen.
Een vakantiereis zal ik nooit maken. Ik ben een echte "huismus".

Ten slotte:

Nu weet je een klein beetje wie ik ben. Als je nog vragen hebt, of als je mij gewoon iets wilt vertellen, stuur dan gerust een e-mail.
Ik hoop, dat je veel plezier hebt bij het lezen van mijn boeken. Net zoveel, als ik heb met het schrijven ervan!