Dé kinderboekenuitgever!

Bert Wiersema

Kunt u iets over u zelf vertellen?

Ik ben Bert Wiersema. Geboren op 11 mei 1959. Ik ben zeer gelukkig getrouwd met Nelie Veldhuizen. Samen hebben we vier kinderen gekregen. En inmiddels hebben we maar liefst 10 kleinkinderen. Ze wonen allemaal bij ons in de buurt, dus we hebben regelmatig aanloop, en daar genieten we enorm van.

Ik heb meer dan 40 jaar voor de klas gestaan. Eerst in het basisonderwijs en later in het voortgezet onderwijs. Dat heb ik met passie gedaan. Helaas werd bij mij de ziekte van Kahler vastgesteld. Ongeneeslijke beenmergkanker. Hoe lang ik nog te leven heb weet ik niet, maar mijn leven is in Zijn hand en dan is het goed. Ik ben inmiddels volledig afgekeurd. En heb nu veel meer tijd om te schrijven. Gelukkig heeft mijn fantasie me nog niet in de steek gelaten.

 

Hoe bent u begonnen met schrijven?

Ik had het geluk dat ik pech kreeg. Door een aandoening aan mijn stembanden mocht ik zes weken niet praten. Best lastig voor een kletsmajoor als ik. Uit pure verveling ben ik toen begonnen met schrijven. Mijn allereerste boek was ‘Dagboek van een overval’. Het verscheen in 1991. Mijn schoonouders hadden in die tijd een mini-camping bij hun boerderij. Daar speelt het verhaal zich af. Daar is het niet bij gebleven. Er zijn inmiddels tientallen boeken verschenen in heel wat series. (zie wikipedia.nl) of (www.bertwiersema.nl)  Ik hoop dat ik het nog mee mag maken dat mijn 100e boek uitkomt.

 

Hebt u hobby’s?

Ja, die heb ik ook. Uiteraard schrijf ik graag. Tegenwoordig bijna elke dag. Verder maak ik materiaal bij en over de Bijbel dat op jeugdverenigingen gebruikt kan worden. Varen is ons grote genot. Twintig jaar lang hebben we een zeilboot gehad. Maar zeilen lukt me helaas niet meer. En dus zijn we overgegaan op een motorboot. Als je een witte boot ziet varen met de naam ‘REBORN’ en achterop ‘DR888’ dan heb je een grote kans dat wij het zijn. Of een van onze kinderen, want het is een echte familieboot waar we allemaal graag mee varen. ’s Winters is het te koud om te varen. Dan breng ik mijn vrije tijd door met lezen en met het maken van legpuzzels. Vooral de puzzels van Jan van Haasteren daar kan ik enorm van genieten.

 

Wat is uw doel met schrijven?

Mijn voornaamste doel is, kinderen aan het lezen te krijgen. Ik probeer een boek altijd spannend te beginnen en dan zo te schrijven dat je haast niet meer kunt stoppen met lezen. Lezen is enorm belangrijk. God openbaart zich aan ons in de natuur, maar vooral ook in de Bijbel. Een boek dus. Ik hoop dat je door het lezen van boeken zoals die van mij zoveel vaardigheid in het lezen krijgt dat je ook gaat lezen in boeken die echt goed voor je zijn. En ik ben serieus christen. Dat leg ik er in mijn boeken niet duimendik bovenop, maar als het goed is kun je het wel merken.

 

Voor welke leeftijd schrijft u?

Je zou kunnen zeggen dat er bij mijn boeken wel voor elk wat wils zit. Dat begint met eenvoudige boekjes als ‘mijn papa is niks.’ Verder voor de basisschool de series ‘Chris en Jorieke’ ‘Detectivbureau Iris en Ko’ en sinds kort ook ‘De toeke tweeling’ waarvan het eerste deel meteen de eigenwijsprijs heeft gewonnen. ‘Gevaar in de bergen’ is een in eenvoudige taal geschreven spannend verhaal voor de bovenbouw, voor kinderen die moeilijk lezen. Via QR-codes kun je het boek voor laten lezen. Een deel in de serie ‘De leeslamp’ een fantastisch initiatief van uitgeverij Mes. Waarin hopelijk nog veel deeltjes gaan verschijnen waar ik er ook aan aantal van hoop te schrijven. Voor de bovenbouw en het voortgezet onderwijs hebben we ‘Logboek Lammers’. Uitgeverij Mes brengt deze succesvolle serie opnieuw uit en ik ga er nieuwe deeltjes door schrijven. Verder is er ‘Simons Spectrum’. Daarnaast is er een nieuwe serie voor jong en oud over de spectaculaire acties van de Mossad. ‘Operatie Alef’ en ‘Operatie Noa’ zijn al verschenen. ‘Operatie Mozes’ komt er aan. En voor adolescenten is er nog de midi-thriller ‘Wraak van de Wolf.’ Kortom ben je tussen de 5 en de 105 dan zit er vast iets voor je tussen.

 

Waarom bij uitgeverij Mes.

Mes is een christelijke uitgever, dat is voor mij vooral heel belangrijk. Maar dat is niet het enige. Alle boeken zitten stevig in elkaar en hebben een prettig leesbaar lettertype. Ook zien ze er aantrekkelijk uit. Je krijgt echt waar voor je geld. Verder houdt deze uitgever zijn series in de verkoop. Er is voor een schrijver niks frustrerender dan een nieuw deel te schrijven aan een serie waarvan de helft van de deeltjes niet meer verkrijgbaar is. En de samenwerking is gewoon heel plezierig, en dat vind ik ook wel wat waard. Ik schrijf namelijk vooral voor mijn plezier.